vorige begin volgende

Wim (13 oktober 1999)

Nu jij vandaag 65 jaar bent geworden en wij dit hier vieren, denk ik even terug over ons leven als broer en zus. Ik heb thuis een fotootje van ons twee, vier en vijf jaar denk ik. We staan hand in hand, heel lief vind ik. Jij stoer vastberaden, ik als een bang, klein meisje. Dit beeld tekent wel een beetje onze verhouding in onze jeugd. Er ging in ons gezin een anekdote over ons. Op menige zondagmiddag fietstocht: Jij voorop bij vader op de fiets, bij het zien van de spoorwegovergang vlakbij Austerlitz luid roepend “Nog niet naar huis” en ik daarentegen bij moeder achterop een beetje zeurend, “naar huis toe” Zo ongeveer was ook de contra-dictie in ons leven. Jij er op uit trekkend, uit het keurslijf, avonturen belevend in werk, diensttijd, in de liefde, een dik boek kan het vullen. Ik thuis, braaf zekerheden inbouwend. Toch was ik ondanks al jouw gekke capriolen altijd wel trots op je, dat wat jij allemaal durfde, de risico’s die je nam, je doorzettingsvermogen en uiteindelijk toch meestal bereikend dat wat je wilde. Zo waren mijn gevoelens ten opzichten van jou altijd heel ambivalent.

Gelukkig kwam jouw leven later samen met Mizzi ook in een wat rustiger vaarwater. Alhoewel je een paar jaar geleden toch ondanks je jaren weer zo nodig moest meedoen met de schaats Elf-stedentocht en je Mizzi en mij tot ver in de avond in ongerustheid liet om uiteindelijk te melden dat je het toch weer gered had.

Frappant vind ik het wel, dat ondanks het verhaaltje van het begin, jij nu al weer heel lang in Driebergen woont, vlakbij je roots en ik in de uitzonderlijke provincie Friesland.

Toost.

Ik wens jou en Mizzi nog heel veel mooie jaren toe en dat wij dat met jullie mogen meebeleven.

Diny.